Prof. Dr. Ünal KIZIL danışmanlığında 2209A TÜBİTAK Süt Sığırı Ahırları İçin LoRaWan Tabanlı Hava Kalitesi İndeksi Takip Sistemi Projemiz kabul edildi

Prof. Dr. Ünal KIZIL danışmanlığında ve Yasemin Betül ÇİÇEK yürütcülüğünde 2209A TÜBİTAK Süt Sığırı Ahırları İçin LoRaWan Tabanlı Hava Kalitesi İndeksi Takip Sistemi Projemiz kabul edildi:

Türkiye’de süt sığırcılığı işletmelerinin çok büyük bir kısmı küçük aile işletmeleri şeklinde üretim yapmaktadır. Bu işletmelerde kullanılan barınakların neredeyse tamamı hayvanların istedikleri çevresel koşulları sağlamaktan uzaktır. Havalandırması yetersiz olan bu barınaklarda hem verim düşük, hem de hayvanlar hastalıklara karşı daha duyarlıdır. Diğer taraftan, havalandırması yetersiz bu barınaklar içeride çalışan insanlar için de çeşitli sağlık problemlerine neden olabilmektedir. Bu bağlamda hava kalitesinin izlenmesi, değerlendirilmesi ve küçük aile işletmelerindeki çalışan sağlığıyla ilgili literatürdeki eksiğin giderilmesi oldukça önemlidir.

Proje kapsamında bu amaçla düşük maliyetli, nesnelerin interneti (IoT) mantığıyla çalışan ve veri transferinde LoRaWan teknolojisini kullanan bir hava kalitesi ölçüm ve değerlendirme sistemi geliştirilecektir. Aynı zamanda barınak içi ve dışındaki sıcaklık, nem, rüzgar hızı gibi veriler kullanılarak makine öğrenmesi algoritmaları yardımıyla hava kalitesi indeks değeri modellenecektir. Proje sonucunda bulut veri sistemleri, kablosuz veri transferi ve makine öğrenmesi modelleri ile ilgili bir dijital tarım uygulaması geliştirilmiş olacaktır.